Περιήγηση στην τουρκοκρατούμενη Ελλάδα
Είχα την τύχη να δω τους πίνακες του Έντγουαρντ Ντόουελ και του Σιμόνε Πομάρντι σε μια προσωρινή έκθεση στο Βρετανικό Μουσείου του Λονδίνου. Όλοι οι πίνακες: σχέδια, υδατογραφίες, λιθογραφίες κλπ αφορούσαν την Ελλάδα των αρχών του 19ου αιώνα. Ο Έντγουαρντ Ντόουελ ήταν Ιρλανδός αρχαιολόγος ( 1767- 1832), ο Σιμόνε Πομάρντι ήταν Ιταλός ζωγράφος ( 1760-1830). Το πιο πιθανό είναι ότι οι δύο άντρες συναντήθηκαν στην Ρώμη. Ο Έντγουαρντ Ντόουελ προσέλαβε τον Πομάρντι για να αποτυπώσει τις ταξιδιωτικές τους εμπειρίες. Οι δύο άντρες ταξίδεψαν στην τουρκοκρατούμενη Ελλάδα από το 1801 έως το 1806. Σε αυτό το διάστημα επισκέφτηκαν την Ολυμπία, τους Δελφούς, τις Μυκήνες, την Επίδαυρο, την Κόρινθο, την Αίγινα, την Αθήνα, την Ζάκυνθο, το Μεσολόγγι και άλλες περιοχές. Σε όλο αυτό το ταξίδι ο Πομάρντι έκανε πάνω από εξακόσια σχέδια και έγραψε ένα οδοιπορικό. Αυτό το οδοιπορικό γράφτηκε με την βοήθεια του Ντόουελ που είχε τις απαραίτητες αρχαιολογικές και ιστορικές γνώσεις. Στην διάρκεια αυτού του ταξιδιού ο Ντόουελ έκανε αρχαιολογικές ανασκαφές και συνέλεξε αγαλματίδια και κεραμικά τα οποία σήμερα βρίσκονται στην γλυπτοθήκη του Μονάχου.
Στους πίνακές τους παρουσιάζεται η Ελλάδα πριν διακόσια χρόνια: η Αθήνα είναι ένα χωριό, ο βοεβόδας είναι ο τοπικός άρχοντας, οι γιατροί και οι μορφωμένοι κάτοικοι φορούνε τουρμπάνια, Τουρκάλες και Αλβανές περιδιαβάινουν στις πλατείες, Τούρκοι προσκυνητές επιστρέφουν στην Μέκκα, ο καφετζής φέρνει τούρκικους καφέδες. Σε άλλους πίνακες βλέπουμε τους καλεσμένους σε δείπνο να κάθονται στο πάτωμα, ο υπηρέτης στέκεται δίπλα τους κρατώντας ένα λεκανάκι με νερό για να πλύνουν τα χέρια τους, πάνω στο στρογγυλό τραπέζι βρίσκεται μια πιατέλα με ρύζι. Επίσης υπάρχουν πολλοί πίνακες με τοπία της χώρας μας, παρθένες ακρογιαλιές πολύ πριν την έναρξη των καφετεριών και των μπαρ, κάστρα και βουνοπλαγιές πριν την χάραξη των δρόμων.
Είναι μια ενδιαφέρουσα έκθεση, ίσως μοναδική στο είδος της. Η έκθεση που είδα εγώ στο Λονδίνο επισκέφτηκε την Ρώμη και τώρα έρχεται στην Ελλάδα. Θα παρουσιαστεί στο Μουσείο Ασιατικής Τέχνης στην Κέρκυρα έως τις 25 Σεπτεμβρίου. Ίσως είναι μια καλή ευκαιρία για ένα ταξιδάκι στην Κέρκυρα;