top of page

Το Δηλητήριο, η αλήθεια πίσω από τη θεατρική μάσκα


Για τρίτη χρονιά συνεχίζεται να παίζεται στο θέατρο «Αλκμήνη» το έργο του Καταλανού Ροντόλφ Σιρέρα, με μεγάλη επιτυχία. Την σκηνοθεσία και τη μετάφραση υπογράφει ο Δημήτρης Πετρόπουλος, ο οποίος και πρωταγωνιστεί μαζί με τον Διονύση Σάββα. Είχα τη χαρά να παρακολουθήσω την παράσταση αυτήν την Κυριακή και ταυτόχρονα να μάθω ένα έργο, τα οποίο δεν ήξερα. Ποτέ δεν κουράζομαι να βλέπω κλασικά αριστουργήματα, αλλά η ανακάλυψη ενός καινούριου έργου, η συνέχιση της θεατρικής πορείας ανά τον κόσμο, μου αναπτερώνουν το ηθικό και με γεμίζουν αισιοδοξία για το μέλλον.

Ο Ροντόλφ Σιρέρα είναι καταξιωμένος Καταλανός συγγραφέας με σωρεία θεατρικών έργων και αντίστοιχων βραβεύσεων και υπεύθυνος για θέματα πολιτισμού στην Βαλένθια. Στην Ισπανία θεωρείται επαναστάτης, αφού επιμένει να γράφει στα καταλανικά, αφού επί Φράνκο και μόνο αυτό το γεγονός ήταν πράξη αντίδρασης.

Το «Δηλητήριο» (πρωτότυπος τίτλος: El Veri del teatre, Η αλήθεια του θεάτρου) γράφτηκε το 1978, μεταφράστηκε σε δώδεκα γλώσσες και έκτοτε παίζεται συνεχώς σε πολλά θέατρα του κόσμου. Στην Ελλάδα το έργο πρωτοπαρουσιάστηκε το 1996 στα Γιάννενα από το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων.

Τι πραγματεύεται το Δηλητήριο; Στη Γαλλία λίγο πριν την επανάσταση, ένας μαρκήσιος καλεί στο σπίτι του έναν διάσημο ηθοποιό για να κάνουν μαζί ένα πείραμα, ο ευγενής θα θέσει ένα δίλημμα στον ηθοποιό: πώς δημιουργείται μια καλή ερμηνεία στο θέατρο; Τι χρειάζεται να κάνει ένας καλός ηθοποιός: να χρησιμοποιήσει τεχνικές και κόλπα που έχει μάθει στην σχολή του ή να ταυτιστεί με τον ρόλο, να γίνει ο ίδιος ο ήρωας; Τα ερωτήματα και οι απορίες του μαρκήσιου συνεχίζονται, με αφορμή τη δολοφονία του Σωκράτη, πώς ένας ηθοποιός μπορεί να αποδώσει πειστικά το θάνατό του; Πού σταματάει το «ψέμα» της υποκριτικής δεινότητας και πού αρχίζει η αλήθεια; Κατά πόσον πρέπει οι άνθρωποι για χάρη αυτής της αλήθειας να θυσιάσουν τα πάντα; Η συνάντηση των δύο αντρών εξελίσσεται σε παιχνίδι εξουσίας και παχνίδι κυριαρχίας, σε αυτό το παιχνίδι δεν θα λείψει και ο ερωτισμός, απαραίτητο στοιχείο εξουσίας ανάμεσα σε δύο πρόσωπα. Ποιος θα βγει νικητής: ο ταλαντούχος ηθοποιός που εκπροσωπεί την μεσαία τάξη, που αναδείχθηκε στην κοινωνία λόγω της εργατικότητας και των χαρισμάτων του ή ο μορφωμένος αριστοκράτης που έχει συνηθίσει να κυριαρχεί και να διατάζει μια ζωή;

Για άλλη μια φορά ανακαλύπτουμε ότι ο άνθρωπος είναι το χειρότερο και το πιο αιμοβόρο ζώο του πλανήτη. Κάθε φορά που γράφω αυτήν τη φράση θυμάμαι το ενυδρείο του Σίδνει, περνούσαμε και βλέπαμε τα διάφορα είδη καρχαρία, τα πιράνχας και όλα τα επικίνδυνα και σαρκοβόρα ψάρια και θηλαστικά και στο τέλος της αίθουσας είχε μια επιγραφή: «Το πιο επικίνδυνο πλάσμα που πάτησε στη γη» και βλέπαμε τον εαυτό μας σε έναν καθρέπτη.

Η φωτογραφία είναι από το orangenews.gr


bottom of page